Az élethez kellenek célok?

Nem, kelleni nem kellenek. Rengeteg embernek telnek meghatározott cél nélkül a napjai, és ennek ellenére életben vannak. A megvalósított célok az élet minőségének emeléséhez jönnek jól, annak megéléséhez, hogy az életedet Te irányítod. Nyilván vannak olyan rajtad kívül álló körülmények, amelyek szintén hatással vannak az életedre, de itt most azokról esik szó, amiket te irányítasz.

Milyen az, ha nincs cél? Bennem leginkább egy olyan hajó képe jelenik meg, ahol a kapitány elengedte a kormányt, és átadta a hajó irányítását a víznek. Így is eljut előbb vagy utóbb valahová, de hogy milyen partra, és ott mi fog rá várni, azt kizárólag a szélirány, a víz sodrása és a többi környezeti körülmény fogja meghatározni és nem az, hogy a kapitány hova szeretett volna eljutni.

Ugyanígy nem mindegy, hogy vannak-e céljaid, amik felé tervezetten elindulsz, vagy csak hagyod, hogy a napjaid sodorjanak, ahová az események, a környezeted, a munkád, a főnököd, a családod, a jelenlegi képességeid vagy lehetőségeid terelnek.

Most talán arra gondolsz, hogy több célkitűzésed is volt már (netán újévi fogadalmaid is…), amiket aztán mégsem értél el. Igen, ez gyakran előfordul. De ez nem azt jelenti, hogy ezeket a célokat ne tudnád elérni, inkább azt kellene megvizsgálni, hogy milyen módszerrel határoztad meg ezeket.

Milyen egy jó cél?

Először is konkrét. A “mit nem akarok”, “hogyan nem akarom” típusú megközelítés arra jó csupán, hogy kizárja a célok közül azokat, amik nem okoznak örömöt. De ettől még nem fogod tudni, hogy mi igen, vagy hogy merre indulj. Az egyik előző írásom GPS-es hasonlatánál maradva, akkor tudsz elindulni, ha beütöd a navigációba, hova szeretnél eljutni. A „hova nem” nem értelmezhető cél.

A másik nagyon fontos elem, hogy vágyjál rá. Igazán, szívből. Ha ez nincs meg, az első nehézségnél, vagy a másodiknál el fogod engedni, és csak a kudarc érzése fog tovább erősödni benned. Teljesen mindegy, hogy ez a karrieredet, a pénzügyeidet, a magánéletedet, az időgazdálkodásodat, a súlyodat érinti. Vágysz erre a célra eléggé és azt is meg tudod fogalmazni tisztán, hogy miért?

Szintén nagyon fontos, hogy el tudod-e hinni, hogy elérheted ezt a célt. Légy őszinte magadhoz! Képzeld el, milyen az, amikor elérted a célt. Milyen vagy te, milyen a környezeted, kik vannak melletted, mit érzel? Szándékosan nem írtam azt, hogy próbáld elképzelni. A próbálkozás nem elég. 

Nem megy? Semmi gond, lehet, hogy ez a cél még túl nagy falat. De ha szívből vágysz rá, ne engedd el! Legyen ez a nagy célod, és az oda vezető utat oszd fel kisseb útszakaszokra és egy közelebbi, de a nagy célhoz vezető úton lévő köztes célt tűzz ki először, amit már reálisnak látsz. Ezt már el tudod képzelni részleteiben?

Szuper! Ezt a kisebb célt meddig fogod elérni? A határidő fontos! Enélkül a megvalósítás elfolyik az időben, és egyre gyakrabban fogod magad felmenteni az aznapi teendők alól, és a „ jó, majd holnap”-ból hamarosan csak egy “jó, majd…” marad. 

Mi az első lépés, amit a cél irányába MA megtehetsz? Tedd is meg!

Mi lesz a célod? A húsvétig tartó otthonlét alatt bevezeted a rendszeres testmozgást? Elindítasz egy fogyókúrát? Elolvasol heti egy könyvet? Szobáról-szobára haladva kiszanálod a felgyűlt, felesleges holmikat? Megtanulsz valami új dolgot? 

Vagy ha téged nem érint a home office, netán épp most vagy a terhelésed csúcsán, hol találsz a napodban 30 percet, ami csak Rólad szól, hogy vissza tudj tölteni? Fontos, hogy ezt minden nap megtedd! Tedd meg magadért és a szeretteidért.

És még valami: talán furán hangzik, de az írásnak varázslatos hatása van. Amit leírsz, azért nagyobb valószínűséggel fogsz tenni, mint ami csak a fejedben létezik. Írd le a célodat, hogy meddig akarod elérni, és mit fogsz ennek érdekében tenni.

Mindezek egy coching folyamat jócskán „lebutított”, leegyszerűsített első lépései. Ha úgy érzed, hogy felkeltette az érdeklődésedet, és kíváncsi vagy rá, hogy mi mindent és milyen mélységében tudunk még körbejárni a céloddal és annak elérésével kapcsolatban, várlak szeretettel.

Irány a boldogság!