A változáshoz egy apró lépés is elég

Épp egy éve történt, hogy egy számomra addig ismeretlen motivációs tréner előadását hallgattam, amikor az illető egy nagyon szemléletes példán keresztül azt mutatta be, hogy miért nem csupán egy hangzatos, üres frázis a címben is megfogalmazott gondolat.

A példa így szólt: képzelj el egy hajót, ami épp valahová, valamilyen célirányba halad. És képzeld el azt, hogy a kapitány a kormányt csak 1 fokkal elfordítja valamelyik irányba, és így tartja, ebbe az egy foknyi eltérés irányába halad tovább. Mit gondolsz, ezt az egy foknyi eltérést tartva, hol lesz a hajó egy hét múlva az eredeti célhoz képest? Egy hónap múlva? És egy év múlva hol fog kikötni ahhoz képest, mint ahol az eredeti irány szerint kikötött volna? Pedig nem változtatott hatalmasat az eredeti haladásához képest, csak egy fokot….

Ugyanígy, ha mától mondjuk, csak egy szál cigarettával szívnál kevesebbet, az összességében mennyivel lenne kevesebb egy hónap múlva? És ha minden hónapban tovább csökkentenéd egyetlen szállal, egy év múlva dohányoznál még?

Ha elkezdenél 15 percet gyalogolni minden nap, az mennyivel jelentene több testmozgást egy hónap múlva a jelenlegihez képest? 

Ha a kávédat egy cukorral kevesebbel innád? Vagy egy kávéval kevesebbet innál naponta? Ha a vacsorád szendvics helyett egy tál leves lenne, az mit jelentene egy hónap múlva a mérlegen? És három hónap múlva?

Ha lefekvéskor minden nap elolvasnál 10 oldalt, az hány könyv lenne egy hónapban? Egy évben?

Egészen apró változtatások, amik hatalmas eredményt hoznak már középtávon is. Csak annyi kell, hogy tartod magad az új irányhoz.

Irány a boldogság!