Egy olvasmány-élmény margójára

A ThetaHealing® és a coaching más módszerrel ugyan, de végső soron ugyanabban tudnak segítséget nyújtani: hogy elérd a célodat, megvalósítsd a vágyadat.

Ehhez azonban tudni kellene, hogy mi a célod, mi a vágyad. Konkrétan.

Vigyázat, hosszabb iromány következik!

Mire vágysz? Mivé akarsz válni?

Nagyon érdekes, és egyben elgondolkodtató, hogy úgy 9-10 éves korig erre a kérdésre csípőből tudjuk a választ. Általánosítások és megfoghatatlan körülírások nélkül. Nem is egy válaszunk van rá, hanem legalább három. És aztán valahol a kamasz kor tájékán legtöbbünk kezd elbizonytalanodni, aztán elveszni, mert egyre inkább hatással van ránk, hogy mit képzelnek el nekünk a szüleink (és itt szándékosan nem azt mondom, hogy mit várnak el, mert sok esetben csak mi gondoljuk, hogy elvárják tőlünk), mi a menő a barátaink szerint, mit ont ránk a média és még ki tudja mi minden. Nem is csoda, hogy mire eljutunk a 40-hez, hacsak nem tartozunk azon kevesek közé, akik fiatal felnőttként megtalálták a hivatásukat, már sokadjára jön elő ez a kérdés, és egyre sürgetőbben.

A legtöbbször kétségbeejtően nincs rá válaszunk.

Márpedig amit nem tudunk megfogalmazni, vagy elképzelni, azt nem is fogjuk tudni létrehozni. Ez van.

Ilyenkor a totális leblokkolás helyett érdemes egyet hátra lépni, és megnézni, hogy mi az, amit biztosan nem akarunk. Ez többnyire menni szokott, de ezen a ponton én mégis szeretném felhívni a figyelmet arra a három dologra, ami fontos ahhoz, hogy a válasz ne csak a felszínt kapirgálja. A valódi önismeretre, az önmagunk iránti őszinteségre és az öngondoskodásra.

Ennek a gondolatnak a kibontásához egy mostani olvasmányomból idéznék, mert szerintem zseniálisan fogja meg a lényeget és amit jó szívvel ajánlok elolvasásra.

Részlet Marie Forleo Minden megoldható c. könyvéből:

„Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, milyen nyelvezetet használsz, s azokat az alapvető kifejezéseket, amelyek miatt nem tudsz őszinte lenni magaddal. Ezek a kifejezések a „nem tudom”, „nem tehetem”, „nem engedhetem meg” és a „nem akarom”.
Gondolj csak bele, milyen gyakran használják az emberek a következő mondatok valamelyik változatát:
Nem tudok mindennap felkelni és edzeni.
Nem tudok időt szakítani az írásra.
Nem tudok megbocsátani neki azért, amit tett.
Nem tudom elvállalni azt az állást, mivel az ország másik felén van.
Nem kérhetek segítséget.
Nem indíthatom el ezt a projektet, mert a főnök nem mondott rá igent.
Nem tudok ______________ [tanfolyamra járni, megtanulni egy új nyelvet, belekezdeni a vállalkozásba stb.], mert nem engedhetem meg magamnak.
Mindezzel a legfőbb gond az, hogy amikor azt mondjuk valamire, hogy „nem tudom” megtenni, akkor az esetek 99 százalékában a „nem tudom” kifejezés valójában a „nem akarom” eufemizmusa.
Valójában nem is akarod.
Nem akarod elvégezni a munkát.
Nem akarsz kockázatot vállalni.
Nem akarsz kényelmetlenséget okozni magadnak vagy nem akarsz fáradozni valamivel.
…..
Térjünk vissza például az előző állításokra, és cseréljük ki mindenütt a „nem tudok” részt „nem akarok”-ra.
Sokkal őszintébb mondatokat fogsz kapni:
Nem akarok mindennap felkelni és edzeni.
Nem akarok időt szakítani az írásra.
Nem akarok megbocsátani neki azért, amit tett.
Nem akarom elvállalni azt az állást, mivel az ország másik felén van.
Nem akarok segítséget kérni.
Nem akarok előléptetést kérni.
….
Amikor a „nem tudok” kifejezést használjuk, gyakran áldozatként kezdünk el viselkedni – olyan valakiként, aki tehetetlen a körülmények kényszerítő hatalmával szemben. Valójában olyan emberként, akinek nincs hatalma az ideje, az energiája vagy a döntései felett.
Nem vállalunk felelősséget a saját életünkért.
Amikor a „nem akarom” szót használod, sokkal erősebbnek érzed magad, s ez a viselkedésednek is jóval több erőt kölcsönöz. Ezáltal ugyanis tudatában vagy annak, hogy te irányítod a gondolataidat és a tetteidet.
TE határozod meg, miként akarod felhasználni az idődet és a forrásaidat.
Sokkal élénkebbnek, frissebbnek és szabadabbnak érzed magad, mert teljes felelősséget vállalsz az életed állapotáért.”

Tehát nézz szembe őszintén magaddal, és mondd ki, ha valamit nem akarsz. Nem akarni valamit is teljesen oké. De ne áltasd magad azzal, hogy „most nem tudom”, mert ezzel megfosztod magad attól, hogy megtudd, mit akarsz valójában. Amikor kimondod, hogy mit nem akarsz, azzal már az előszobájába kerülsz annak, hogy megtudd, mit akarsz.

Ennek kimondásához azonban valódi önismeret, és őszinteség kell. Vállalni pedig az öngondoskodás egy formája, amikor már magadat választod a szüleid elképzelései, a haverok vagy a média sugallatai helyett.

A ThetaHealing® és a coaching azon az önismereti úton tud elkísérni, amin kiderítheted, hogy ki vagy a hozott generációs minták, mások elképzelései és az idők során rád tapad társadalmi szokások nélkül.

Fedezd fel magad!