“Pedig én mindent megtettem…”

Ismerős ez a mondat? 

Elhiszem, hogy így érzed és azt is, hogy ez így is van. De ha mindent megtettél, mégis mi lehet az oka annak, hogy időnként mégsincs eredmény?

A céljaid eléréséért alapvetően két területen tudsz tenni: a külső világodban, ami a mi esetünkben a cselekvésedet jelenti, és a belső világodban, ami a meggyőződéseidet, hitrendszereidet, önbizalmadat és még számtalan belső mozgatórugódat jelenti. A helyzet az, hogy ez minden célkitűzésedre, tervedre igaz. Legyen az egészen apró, vagy az életedet megváltoztató cél. Eredményt pedig akkor fogsz tapasztalni, ha ez a két világ egyirányba, a célod elérése irányába hat és nem egymás ellen.

Létezik olyan, hogy bár minden porcikáddal azon vagy, hogy elérj valamit, tudat alatt mégsem ezt támogatod? A rossz hír az, hogy nagyon is létezik.

Nézz rá az eddig elért eredményeidre: tettél értük és belül (az elmédben és a lelkedben) is „rendben” voltál azzal kapcsolatban, hogy sikerülni fog? Valószínűleg mindkét kérdésre igen lesz a válasz. Tettél érte, és a belső világod is a sikert támogatta.

És most nézd meg azokat a terveidet, amikért tettél ugyan, ám ennek ellenére mégsem tapasztaltál eredményt, vagy nem olyat, mint szerettél volna. Megtetted, ami megtehető volt? Ha a válaszod igen, akkor az ok valószínűleg a belső világodban keresendő.  

Légy őszinte magadhoz: megingathatatlanul hittél abban, hogy sikerülni fog? Kétséged nem fért hozzá? Vaaaagy….megfordult a fejedben, hogy ez neked igazából nem jár, neked ez általában nem szokott sikerülni, nem érdemled meg, ez csak másoknak/ okosabbaknak/ ügyesebbeknek/ dörzsöltebbeknek szokott menni? Átsuhant-e az, hogy nem vagy elég jó, vagy mit fognak gondolni mások? A családtagjaid/ barátaid vajon fognak-e örülni? Esetleg megkérdőjelezted azt, hogy jó ötlet-e ez egyáltalán vagy már az elején le is alkudtál magadnál belőle, hogy egy kisebb eredménnyel is beéred? Vagy önfelmentés gyanánt jól jött a körülményekre való hivatkozás (ez akár egy önálló bejegyzést is megérdemel…)?

Oldalakon keresztül sorolhatnám még azokat a belső fékeket, hitrendszereket, blokkokat, amelyek a leghatékonyabb cselekvés mellett is képesek észrevétlenül, búvó patakként elszabotálni a sikert, és végül kudarcra váltani az erőfeszítéseidet. 

A dolog pikantériája az, hogy épp emiatt a „láthatatlansága” miatt talán erre a területre a legnehezebb segítség nélkül tárgyilagosan rálátni, pedig ezeknek a tudat alatt futó önszabotáló folyamatoknak a kiiktatása ugyanolyan elengedhetetlen a terveid megvalósításához, mint amennyire szükséges a cselekvésed. 

A coaching folyamat során feltárjuk ezeket a gátló folyamatokat, érzéseket, gondolatokat és erőforrássá alakítjuk őket annak érdekében, hogy a továbbiakban már ne akadályozzanak, hanem támogassanak a célod elérésében. 

Irány a boldogság!